WP Pyszna Strefa Kibica Partner edycji
Pyszna Strefa Kibica Partner edycji Pyszne

EURO 2020. Kibicowanie w stylu wege

Partner edycji Pyszne
Hiszpańskie gazpacho, włoska frittata, może mniej znane macedońskie tawcze grawcze? Mistrzostwa Europy to nie tylko futbol, ale i okazja, by poznać kuchnię uczestników UEFA Euro 2020™.

Wschodzące gwiazdy, nowe triki, zwody i rozwiązania taktyczne. Piłkarskie mistrzostwa Europy od zawsze kreowały coś nowego. Dzięki Pyszne.pl można poznać ulubione przysmaki uczestników turnieju – również te zdrowe, czyli w stylu wegetariańskim.

Źródło: Adobe Stock

Po hiszpańsku
W czerwcu i lipcu przynajmniej cztery razy będzie głośno o Sewilli. To w stolicy Andaluzji rozegranych zostanie tyle meczów EURO 2020. Zawita tam również reprezentacja Polski, by zmierzyć się z Hiszpanami, którzy jeśli zamówią coś podczas spotkania, być może będzie to potrawa wegańska.

Bardzo możliwe, że postawią na gazpacho, czyli zupę wywodzącą się właśnie ze słonecznej Andaluzji. Podawana jest na zimno, nawet z kostkami lodu, a składa się głównie z miksowanych lub drobno pokrojonych ręcznie warzyw – w klasycznej odmianie andaluzyjskiej podstawą są pomidory – octu i oliwy oraz dodatków, zwykle pieczywa.

Hiszpanie zachwalają gazpacho jako doskonałą potrawę na wieczór lub późne popołudnie, czyli porę, kiedy na boisko wychodzą piłkarze. Lekko ostrawy smak na pewno pozostawi dobre wrażenie, tak jak gra Hiszpanów na boisku – ofensywna, pełna polotu i szybkich podań.

Po włosku
Można nią zajadać się rano, po południu, wieczorem, na ciepło i na zimo.
Frittata, włoskie danie jest tak uniwersalne, jak kreatywni piłkarze drugiej linii reprezentacji Squadra Azzurra. Podstawą zapiekanej na maśle potrawy, przypominającej nasz omlet, są jajka z mieszanką warzyw. Choć oczywiście – bo mowa o Italii – może to być też ser.

Zaleta frittaty? Nie oderwie nikogo od wydarzeń na boisku, bo doskonała jest także na zimno. Wtedy można delektować się nią niczym pizzą i nie musimy biegać do kuchni, by cokolwiek podgrzewać. To przecież podczas takich wyjść na boisku dzieją się cuda!

Po bałkańsku
Niemcy, Anglia, Hiszpania – te drużyny znają wszyscy. Imprezy takie jak mistrzostwa Europy to także okno wystawowe dla mniej znanych reprezentacji. Teraz piłkarskiej Europie przedstawi się Macedonia Północna, która kwalifikując się do EURO 2020, osiągnęła swój największy sukces.

Marszu po złoto nikt nie od niej nie oczekuje, ale kilku jej piłkarzy może zostać zapamiętanych. Tak jak najsłynniejsza macedońska potrawa, do tego wegetariańska, czyli tawcze grawcze. Zapiekana fasola z papryką, cebulą i przyprawami serwowana jest w zasadzie w każdej macedońskiej restauracji lub knajpce.

Po francusku
Mistrzowie świata, zespół prawdopodobnie z najmocniejszym atakiem spośród wszystkich drużyn biorących udział w EURO 2020.
Nic dziwnego, że Francja jest uważana za głównego kandydata do wygrania całego turnieju. To ona ma najbardziej zamieszać w imprezie, czyli zrobić "touiller". A to od tego słowa – wymieszać – wywodzi się nazwa prowansalskiego dania ratatouille.
Bakłażan, cukinia, pomidor, cebula, papryka – podawana na ciepło, na zimno, z chlebem lub bez. Danie, które podbije serce każdego kibica, tak jak gra Trójkolorowych.

Źródło: Adobe Stock

Po turecku
Turcja już od ponad kilkunastu lat nie jest europejskim dostarczycielem punktów. W mistrzostwach świata potrafiła zająć trzecie miejsce, a w mistrzostwach Europy dojść do ćwierćfinału. Niektóre gwiazdy są rozpoznawalne na całym świecie, niczym najbardziej znane dania kuchni tureckiej. A to nie musi być kebab, może być gözleme, popularna przekąska serwowana zwyczajowo przez sprzedawców ulicznych.

Placek z ciasta z farszem ze szpinaku oraz fety. Potrawa doskonała, bo poręczna do oglądania meczu ze znajomymi, kiedy trzeba mieć podzielną uwagę, by zwracać uwagę na nich i na to, co dzieje się na szklanym ekranie.